Het ontwerp van De Kom is volledig in handen van architectenbureau TRiASIngenieur-architect en zaakvoerder Tom Reynders vertelt ons meer over hun plannen met de gebouwen en de groene omgeving.

Wat maakt De Kom een interessant project voor TRiAS Architecten 

“Dit project geeft mooi weer hoe je moet omgaan met ruimtelijke ordening. Het is een schoolvoorbeeld van de combinatie van herbestemming en architectuur, waar wij veel mee bezig zijn. Tot in de jaren 80 lag er een betonfabriek op de site. Met de woonontwikkeling krijgt de locatie nu een totaal andere invulling. Dat maakt dit project zo bijzonderWe zetten enerzijds in op een kwalitatieve en groene inrichting van de buitenruimte en anderzijds willen we kwaliteitsvolle woongebouwen maken midden in het groen.”  

“Met het groen en de waterpartijen creëren we een aangename parksfeer voor de toekomstige bewoners” 

Hoe hebben jullie de omgeving betrokken bij de architectuur 

“We zijn vertrokken vanuit de vraag hoe we een mooi integraal omgevingsontwerp kunnen maken, waar zowel appartementsgebouwen als grondgebonden woningen een plek krijgen. We zijn dus gestart met het stedenbouwkundige ontwerp. Pas nadien zijn we aan de slag gegaan met de architectuur. We wilden een bijzonder project ontwerpen met veel groen en nieuwe waterpartijen die een mooie toevoeging zijn op het aanwezige water van het kanaal. Zo creëren we een aangename parksfeer voor de toekomstige bewoners.”   

Wat maakt het water zo bijzonder op de site van De Kom 

“Het hele waterhuishoudingsysteem wordt zichtbaar geïntegreerd in het ontwerp. Zo wordt regenwater in de nieuwe waterpartijen opgevangen. Daarnaast zijn de waterpartijen zo ontworpen dat er voor diverse fauna en flora aan de oevers een meerwaarde ontstaat. Dat is bovendien heel boeiend voor kinderen. 

Hebben jullie nog meer duurzame kenmerken geïntegreerd in het project?  

“Duurzaamheid is een zeer belangrijk element in dit project. Ten eerste zorgt de herbestemming van de oude site ervoor dat we de bestaande ruimte goed gebruiken. Daarnaast hebben we gekozen voor materialen die lang meegaan. En ook de groene omgeving geeft de site uiteraard een duurzaam kenmerk. Om het groene karakter te benadrukken, willen we zo weinig mogelijk verhardingen aanbrengen. Groen en water vormen de basis voor een aangenaam en duurzaam verblijfsklimaat. Ook de grondgebonden woningen, die in een latere fase worden gebouwd, zijn compact en zullen uit duurzame materialen bestaan.”  

Meer informatie over TRiAS Architecten en hun projecten vind je op www.triasarchitecten.be.